Integration i praktiken: Hero Nygård

nygard3

 

På Hero Nygård jobbar man med integration genom delade upplevelser.

Det började med att Ali, en av de boende på Hero Nygård och utbildad konstnär i Baghdad, började måla tillsammans med barnen på boendet. Fler och fler vuxna anslöt till gruppen och verksamheten blev alltmer seriös.

Ann-Sofie Pettersson från Hero Nygård berättar att hon tog dit konstnärsmaterial och hjälpte till att göra iordning en lokal för att rymma den allt större gruppen.

– Vi ville uppmuntra initiativet, som ju kom från en av de boende och hjälpte till att ordna en lokal på boendet som gjorde det möjligt att ordna verksamhet varje kväll, berättar Ann-Sofie.

Då gruppen blivit alltmer seriös bestämde man sig för att ordna vernissage med ett antal av verken som hängdes på biblioteket i Hagfors.

– Efter vernissagen vaknade lokalbefolkningen till liv och en grupp svenska konstnärer kom ut till boendet varje tisdag för att måla tillsammans med Hero Nygårds grupp, berättar Ann-Sofie Pettersson.

Engagemanget ledde till att fler utställningar anordnades på den lokala hembygdsgården där verk från både nyanlända och svenska konstnärer ställdes ut. Senast i raden av lyckade konstprojekt var när Ali målade en tavla på bygdegården ackompanjerad av en annan av Hero Nygårds boende, Natalia, som spelade klassisk musik. Resultatet av projektet auktionerades ut och vinsten gick till mer konstnärsmaterial till gruppen.

Den gemensamma upplevelsen och det delade konstintresset har visat sig vara en del av Hero Nygårds väg till integration.

Läs mer om arbetet på Hero Nygård:

http://nwt.se/hagfors/2016/05/19/personligt-i-text-och-bild

http://nwt.se/hagfors/2016/04/27/gransoverskridande-konst-pa

Dela: