Hero Gesunda visar vägen till integration

Hero Gesunda tog emot de första asylsökande i september 2014. Sedan dess har man aktivt jobbat för att knyta kontakter till lokalsamhället för att snabbt ge de boende tillgång till det svenska samhället och arbetsmarknaden.

Ett exempel på att arbetet lyckats är Bashar Mustafa och Hayder Alhasan, boende på Hero Gesunda och ursprungligen från Irak. Genom ett samarbete med Mora kommun och Morakniv erbjöds Bashir och Hayder praktikplats på Morakniv. Efter praktiken anställdes båda två och har sedan dess verkligen bidragit till företaget.

Bashar har fått jobb på säljavdelningen där hans kunskaper i arabiska har kommit väl till pass. Efter två månader tog Bashar själv initiativ till en exportverksamhet till mellanöstern och Nordafrika. Idag hjälper han till att hitta nya distributörer och har översatt Moraknivs katalog till arabiska, något som har lett till beställningar på hundratusentals kronor för Morakniv. Hayder jobbar nu i produktionen. Läs mer om Bashar och Hayder i Dalarnas Tidning.

Ingela Brosén som är platschef på Hero Gesunda har i många år drivit eget företag och har en stark förankring i det lokala näringslivet. Hon märker att det finns ett stort intresse för de boende på arbetsmarknaden.

– Senast igår ringde ett företag och frågade om vi kunde hjälpa till att hitta två praktikanter, så det har verkligen spridit sig att vi här på Hero Gesunda jobbar aktivt med att hjälpa de boende som vill till arbete och praktik. Och på samma gång hjälper vi de lokala företagen som behöver kvalificerad arbetskraft. Två asylsökande med spetskompetens är anställda hos en lokal mekanisk verkstad för formel 1 bilar, och den kompetensen är inte lätt att hitta, säger Ingela.

Hero har sedan starten i Norge arbetat för att möjliggöra en ny framtid för de asylsökande som bor på våra boenden. Arbetssättet utgår ifrån boendesamverkan och tron på att alla människor besitter kunskap och erfarenheter de kan använda sig av redan på asylboendet.

– Vi vet att tillgång till att lära sig svenska, utbildning, praktik och jobb är den bästa vägen till integration. Hero Gesunda är ett fantastiskt bevis på att vårt sätt att jobba fungerar, säger Harry McNeil, VD för Hero Sverige.

Dela: